Hej!
-Och välkommen till Bildfeelings blogg! Det är Marie som skriver här – Johan står för bilderna och jag står för orden. Läs mer om vilka vi är och vår mission här!
Vad vi vet så är vi ganska ensamma om vår affärsidé att sätta upp stora naturbilder för att minska stress och öka välbefinnande hos människor i deras vardag. Här nedan sammanfattar jag biofiliteorin som vi bygger konceptet på, och varför vi säger att det är win-win för våra kunder!
Låter vi jätteseriösa?
Det är vi, vi har fullt fokus på det vi gör, att det ska bli bra!
Våra två bolag(s)katter, Tora och Minoh ser dock till att hålla oss på jorden, och det blir en hel del bus på kontoret. Det är viktigt att kunna ha roligt på jobbet, att le och skratta sätter igång många må-bra-endorfiner, och minskar stress!
Biofiliteorin
Vi bygger vår affärsidé på biofiliteorin, som du kan läsa lite mer om på vår hemsida. I korthet säger teorin att vi har en djup inneboende kontakt med allt levande, och att vi behöver kontakten för att må bra. Det visar sig bland annat i minskad stress, ökad återhämtning och större välbefinnande när människor är i kontakt med natur. Eftersom det är så viktiga effekter på människor, så jobbar vi med att återskapa det i allas vår vardag. Kanhända att man inte vet att man blir påverkad, men man känner ett behagligt lugn, och då har vi ju gjort vårt jobb…
Vad har forskning visat?
Det finns många studier som visar på naturens inflytande på oss. Här är några exempel som berör just naturbilder eller att se natur genom ett fönster:
De hjärtopererade
Det första exemplet är en studie som gjordes på Akademiska sjukhuset i Uppsala på nittiotalet, på en grupp hjärtopererade patienter. Dessa patienter låg på en intensivvårdsavdelning för eftervård, och fick bilder uppsatta framför sina sängar. En kontrollgrupp hade bara en tom vägg framför sig. Patienter som såg naturbilder med spridda träd och vatten rapporterade mindre ångest än de patienter som bara såg en tom vägg. Men det fanns också en grupp som hade en abstrakt bild framför sängen, och de rapporterade mer ångest än kontrollgruppen. Till sist upplevde en grupp som hade bilder med tät skog framför sig också mer ångest, och varför det kan bli så läser du längre ner…
Tandläkarpatienterna
Nästa exempel är från en specialistklinik för patienter med tandläkarskräck. Vi kan nog alla sätta oss in i hur de kunde känna sig när de satt och väntade på sin tur. Och det visste personalen också. Så de tog in en stor målning med naturmotiv i väntrummet – och se – patienterna fick lägre puls, och kände sig lugnare. Vilket säkert hade betydelse för hur de upplevde resten av besöket.
De uppstressade
Det tredje exemplet handlar om friska försökspersoner som utsattes för uppgifter som gjorde dem rejält stressade. Efter att uppgifterna var slutförda fick de vila ut i antingen ett rum med naturutsikt, eller ett rum utan utsikt. Inte helt oväntat så sjönk blodtrycket omedelbart för de personer som vilade ut i ett rum med fönster mot natur, så fort de kom in i rummet. För de som fick vila ut i ett rum som saknade naturutsikt, så fortsatte blodtrycket att stiga efter de stressiga uppgifterna, innan det till slut vände.
Hur kan man använda det här?
Resultaten ovan är ett axplock, men de bekräftar att bilder av natur påverkar oss, det går ganska fort och vi behöver inte vara medvetna om det för att få effekt. Och det är ju fantastiskt egentligen, det säger mycket om oss människor och vår relation till naturen. Det kan också ge nycklar till vad som är viktigt för oss för att må bra, det vill säga mer naturkontakt. Och när det inte går att komma ut, så är ett sätt att åstadkomma dessa positiva effekter att hänga upp naturbilder där vi finns i vardagen. Effekten kan vara omedveten, men den uppstår ändå!
På veterinärens mottagning
Jag åker till veterinären med katten Tora då och då, hon börjar bli gammal tant med krämpor. Varje gång vi kommer dit blir jag lika slagen av effekten av att gå in i deras entré. De har inrett en före detta industrilokal med ganska många meter upp till taket. Alltså finns det en stor vägg bakom receptionsdisken, säkert sex meter hög, och lika bred. Hela väggen har en fototapet av en stor bokskog. Eftersom tapeten hänger där, så känns det nästan som jag går in i skogen när jag passerar ytterdörren, och det ger ett sådant välbehag! Jag tror absolut att den påverkan har fortsatt effekt på mig inför resten av besöket, att jag känner mig lugnare, och därmed får en lugnare katt och ett bättre besök helt enkelt. Och effekten känns varje gång. Nu är jag förstås medveten om fenomenet, men det finns en tanke i biofiliteorin att effekten inte mattas av, just för att den är så grundad i oss.
Vilka bilder mår vi bra av då?
Bra naturbilder
Vi är ”hårdkodade” på natur, men det ska vara rätt sorts natur, annars kan det få motsatt effekt. Som den täta skogen antydde i studien med hjärtopererade patienter. Anledningen till att en tät skog kan upplevas hotfull är att rovdjur och andra hot skulle kunna gömma sig där. Därför blir förfadern i oss avvaktande, försiktig och kanske till och med rädd när vi ser vissa naturtyper. Å andra sidan reagerar vi desto mer positivt på natur som skulle kunna ge mat, vatten och skydd från faror, eller erbjuder fri sikt, så att vi kan upptäcka farorna tidigt. Så det är följaktligen viktigt för oss vad för sorts bild vi ser. Johan och jag har också en intuitiv känsla av att det är viktigt med natur som vi kan känna igen för att inte ”bara” tycka den är vacker. Det är skillnad på att se en söderhavsö eller en nordisk skogsdunge. Vi nordbor triggar på skogsdungen, och söderhavsbon triggar på sin ö-bild. I framtiden kanske vi kan få svar om vi tänker rätt.
Mindre bra alternativ?
Det är också intressant att en abstrakt bild kan väcka mer ångest än ingen bild alls, som i studien på de hjärtopererade patienterna. Jag såg en rapport från en psykiatrisk avdelning för patienter som inte hade några svåra tillstånd, och inte alls räknades som våldsamma. Men i denna rapport beskrevs flera incidenter när tavlor rivits ner från väggarna. Alla dessa tavlor hade abstrakta motiv, men intressant nog rördes aldrig tavlorna med naturmotiv.
Jag tänker att människor med en psykisk åkomma många gånger bara visar ännu tydligare vad som ligger i var och en av oss. Och för mig är de här två resultaten en varningsflagga: Var försiktig med abstrakta bilder där det är viktigt med lugn, fokus och välbefinnande! Likaså kan man fundera på om helvita väggar är så bra för oss. Hjärtpatienterna i studien ovan såg dem nog inte som någon tillgång. Jag har själv erfarenhet av ett helvitt kontor, och jag saknade något att fästa blicken på när jag behövde tänka!
Så, enkelt sagt…
Johan fokuserar specifikt på att ta vackra naturbilder som väcker välbefinnande, och som ger våra förfäder inom oss en upplevelse av en behaglig miljö fri från farliga rovdjur. Genom att sätta upp dessa naturbilder på strategiska ställen i lokaler där människor vistas, kan man få effekten att människor varvar ner, känner ett lugn, och även ökad kreativitet och bättre fokus på det de ska göra i lokalen.
- Är lokalen en affär, ett hotell, en tandläkarmottagning till exempel, så kanske effekten är så stark att kunden/gästen/klienten gärna återvänder, eftersom de just upplevde ett (oförklarligt) välbefinnande som gjorde att hela besöket blev bra.
- Patienten kanske återhämtar sig snabbare på en vårdavdelning, eller får ett bättre samtal med en vårdgivare om en naturbild hänger i rummet.
- Är lokalen en arbetsplats, så ger det förstås resultat om anställda upplever minskad stress när de befinner sig där. Det finns studieresultat som visar på ökad arbetsprestation i kontakt med natur.
Därför pratade jag om win-win här ovan, en liten investering ger positiv effekt för dig och dina anställda, kunder, klienter eller patienter!
Vi hänger gärna så stora bilder som möjligt för bäst effekt, och trycker på tygvepor, canvas eller så kallade kapaskivor (lättviktsskivor). Se också på hemsidan om våra naturbildsprodukter, och hur vi hjälper till med förslag till dina lokaler, utan kostnad. Kolla också in vårt galleri för exempel på bilder.
Vad tänker du om det här? Skriv gärna en kommentar nedan och dela med oss.
Vår huspoet Rumi , som har inspirerat människor i hundratals år med sina kloka citat, får avsluta det här brevet:
“När du börjar gå på
vägen, så visar den sig.”
I den här bloggen kommer jag att fortsätta att skriva om biofili, nya upptäkter och insikter, stress och vad vi kan göra åt den, och om vad som får oss människor att må bra. Jag kommer att dela med mig av tips och trix, både för dig personligen, och för den grupp människor du möter. Och Rumi är alltid med, han har mycket att säga oss om livet. Jag hoppas att du vill hänga med oss! Ha det så bra – och så hörs vi igen!
Senaste kommentarer