Hej!
Att göra något annorlunda
När man är ett litet företag som vårt, får man ha ögon och öron öppna för alla möjligheter. Vi bangar inte för något som bidrar till människor, och som kan krängas in i våra tankar om naturens, men också kulturens möjligheter till det goda livet.
-Så vi hoppas kunna presentera en liten konstskatt för världen.
En konstnär i familjen
Johan har fint folk i sin familj. Hans mormors morbror var konstnären Nils Kreuger, som såg dagens ljus i Kalmar 1858. Han bodde största delen av sitt vuxna liv i Stockholm, men spenderade somrarna i barndomens Kalmar. Han var en sann naturälskare, och trivdes nog allra bäst när han fick måla hästarna som betade på Alvaret på Öland. Kanske var det därför han blev anlitad att måla bilder till folkskolans planscher om våra husdjur!
Nils umgicks med konstnärerna Richard Berg och Karl Nordström. De åkte till konstnärskolonin i Grez-sur-Loing i Frankrike tillsammans med Carl Larsson, och Nils var en av dem som tog impressionismen till Sverige. Han grundade det som Prins Eugen gav namnet Varbergsskolan, när han bosatte sig några år med vännerna i Varberg. Här kan du läsa mer om honom!
Den magiska förmågan
Nils målningar är magiska. Hans förmåga att göra motivet levande för mig som betraktare är häpnadsväckande. Färger, penseldrag och ibland förstärkande tuschstreck och prickar som var så karakteristiskt för just honom, allt bildar en perfekt helhet.
Han hade alltid skissboken i fickan, det fanns alltid något runt honom som kunde förevigas där, och kanske bli en större målning senare. Det finns lådvis med skissböcker efterlämnade av Nils på Kalmar konstmuseum, då hans dotter Bessie skänkte mycket av hans kvarlåtenskap dit efter hans död. Johan och jag fick möjlighet att komma in i magasinet en dag och titta på några av dessa små konstskatter. För det är de verkligen. Speciellt en bok som Nils lät binda av särskilt utvalda skisser, som han gav till sin dotter. Så oerhört finstämda små teckningar, där inte ett enda penndrag är fel, oavsett hur litet. Människor och djur, vardagssituationer och små betraktelser.
Låt alla få se!
Den boken visas bara någon enstaka gång i en glasmonter på museet, och då med ett enda uppslag förstås. Så synd tycker vi, att människor inte kan få se denna lilla juvel, som vi försiktigt fick bläddra i, i magasinet, iklädda vita bomullsvantar. Så vi föreslog att vi fotograferar av alla sidor i boken och trycker upp den så likt originalet som möjligt. Då kan man sälja den i museibutiker runt om i Sverige, och så kan fler människor få sjunka in i Nils värld, så som han uppfattade den!
Vi har fått flera glada tillrop från både Kalmar konstmuseum och andra museer, så vi ska verkligen försöka ro projektet iland. En sådan produktion kostar som bekant pengar, så nu söker vi stipendier för att få ihop till tryckkostnaderna. Då får vi lära oss om detta också, träffa folk i museivärlden och trycka böcker. Och när vi väl vet hur man gör, så kan det ju bli flera.
Mer än bara släkt
Det känns som om Nils och Johan har mycket gemensamt. Båda är omvittnat snälla och vänliga människor, och båda hyser en varm känsla för naturen och Moder Jord. Det är lite som att Johan för arvet efter Nils vidare.
Kan vi lyfta fram denne föregångare till Bildfeeling, så gör vi det gärna, vem vet vad han hade kunnat bidra med om han levde idag? Hade han stått ute i naturen och målat, eller hade han blivit fotograf, som Johan? Oavsett så tror jag att han ger oss en gillande nick från sin plats i konstnärshimlen, kanske lite stolt över att hans lilla skissbok ska bli mångfaldigad.
Så håll tummarna för oss nu att vi kan genomföra detta lilla projekt, lika oväntat som roligt! Fortsättning följer.
Bilden här nedan är tagen av Kalmar konstmuseum, tack för att vi får använda den här.
Vår huspoet Rumi har naturligtvis något att säga om Nils konstnärsskap också:
Senaste kommentarer